Fjernvarmeprisen hæves fra 1. juli 2023

1. juli 2023

Fjernvarmeprisen hæves fra 1. juli 2023

Hos Gelsted Fjernvarme arbejder vi målrettet på at sikre borgerne i Gelsted stabil fjernvarme til den bedst mulige pris, og vi gør vores ypperste for at undgå prisstigninger, da vi ved, at varmeprisen har en stor betydning for jeres økonomi.

Når det er sagt, skal fjernvarmen hvile-i-sig-selv, hvilket betyder, at vores indtægter og udgifter skal balancere, så priserne afspejler de faktiske omkostninger.

Gelsted Fjernvarmes bestyrelse har derfor på et møde d. 29/6-2023 besluttet at hæve prisen på fjernvarmen fra den 1. juli 2023.

 

Prisstigningen skyldes fortsat høje priser 

Når priserne på fjernvarme nu stiger, skyldes det, at vores udgifter er vokset.

Prisstigningen skyldes fortsat høje priser på biobrændsel, faldende varmesalg, stigende renteomkostninger og en tidligere underdækning, som skal udlignes til udgangen af 2023.

Når vi først kender omfanget af prisstigningen nu, er det fordi vi over længere tid har søgt og forhandlet kontrakter med vores flis leverandører og kæmpet for at finde løsninger, der kunne minimere stigningen i varmeprisen. Det har trods et stort stykke arbejde, desværre ikke været muligt.

 

Hvor meget stiger prisen?

For eksisterende fjernvarmekunder stiger fjernvarmeprisen fra nuværende 897,50 kr. pr. MWh til 1.230,00 kr. pr. MWh (inklusive moms).
Det er en stigning på den variable varmepris pr. MWh på 37% som træder i kraft fra den 1. juli 2023.

Nye fjernvarmekunder i konverteringsområderne har uændret fjernvarmepris på 897,50 kr. pr. MWh i 2023.

Ændringen svarer til en stigning i varmeprisen i andet halvår af 2023 på 3.009,13 kr. for et standardhus – et standardhus er et 130 m2 stort hus med et varmeforbrug på 18,1 MWh per år.

 

Fjernvarmeprisen fremadrettet

Vi har virkelig gjort vores bedste for at finde løsninger, der kunne minimere stigningen i varmeprisen, og vi vil forsat arbejde for, at prisen kommer ned på et normalt niveau igen.

Vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvad varmepriserne vil være for det kommende år.

Det skyldes, at fjernvarmen fungerer efter et hvile-i-sig-selv-princip: indtægterne skal dække omkostningerne, men ingen må tjene penge på fjernvarmen. I forbindelse med udgangen af året kigger vi derfor på, hvordan taksterne skal tilpasses det følgende år.

Når det er sagt, så er prisstigningerne på fjernvarme ekstraordinære som følge af store prisstigninger på biobrændsel, stigende renteomkostninger og en tidligere underdækning. Fjernvarmeprisen har historisk set været meget stabil, og når udgifterne til varmeproduktionen falder igen, så falder varmeprisen tilsvarende.

 

Spørgsmål og hjælp

Har du brug for hjælp i forbindelse med prisstigningen, må du endelig skrive til os på mail kontoret@gelstedfjernvarme.dk, hvorefter vi kontakter dig, eller ringe til os på telefon: 6449 1860. Du kan forvente at opleve længere svartid end normalt.

Vi har samlet svarene på de oftest stillede spørgsmål i forbindelse med prisstigningen nedenfor. 

 

Svar på spørgsmål til prisstigningen
Hvorfor får vi først besked om prisstigningen nu?

Ifølge Forsyningstilsynet skulle vi have varslet væsentlige prisændringer tre måneder før prisstigningen trådte i kraft. Der kan dog være undtagelser til varslingskravet, f.eks. hvor prisstigningerne ikke kunne forudses, og hvor det vil være bedst for kunderne, at fjernvarmeselskabet handler hurtigt, for at minimere belastningen på kunderne og forhindre eventuelle renteomkostninger til fremmedfinansiering.

Af hensyn til vores kunder besluttede Gelsted Fjernvarmes bestyrelse derfor på et møde den 29. juni 2023, at melde en prisstigning ud med øjeblikkelig virkning. 

 

Hvorfor nu?

Når vi først kender omfanget af prisstigningen nu, er det fordi vi over længere tid har søgt og forhandlet kontrakter med vores flis leverandører og kæmpet for at finde løsninger, der kunne minimere stigningen i varmeprisen. Det har trods et stort stykke arbejde, desværre ikke været muligt.

Desuden har det først nu vist sig, hvordan resten af året vil udvikle sig. Rentestigninger, faldende varmesalg, faldende produktion og dermed lavere levering af affaldstræ fra Carl Hansen & Søn, og en tidligere underdækning, som skal udlignes til udgangen af 2023, samt de fortsat høje priser på biobrændsel har krævet, at vi handlede nu.

 

Hvorfor ikke vente?

Hvis vi havde ventet med at hæve prisen til senere på året, ville vores kunder have oplevet en langt større prisstigning bl.a. fordi indkøb af flis i givet fald skulle finansieres med banklån. Ved at melde prisstigningen ud nu, kan vi forhindre yderligere underdækning og fordele betalingen over en længere periode.

 

Hvile-i-sig-selv-princippet

Vi er som fjernvarmeselskab underlagt hvile-i-sig-selv-princippet, hvilket betyder, at vores indtægter og udgifter skal balancere, så priserne afspejler de faktiske omkostninger. Når udgifterne stiger, stiger varmeprisen, og når udgifterne falder igen, falder varmeprisen tilsvarende.

Vi forstår, at prisstigningen har konsekvenser, og du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har store problemer med at håndtere prisstigningen.

Hvordan får vi information om prisstigningen?

Informationen om prisstigningen ligger på hjemmesiden, på Facebook, den er sendt ud via SMS og bliver sendt ud med næste faktura, som I modtager i slutningen af juli.

Du er altid velkommen til at kontakte os, hvis du har store problemer med at håndtere prisstigningen.

Hvorfor stiger prisen, og hvad har Gelsted Fjernvarme gjort for at undgå prisstigning?

Prisen på fjernvarme stiger på grund af stigende priser på flis, stigende renteomkostninger, høje priser på biobrændsel, faldende produktion og dermed lavere levering af affaldstræ fra Carl Hansen & Søn, faldende varmesalg og en tidligere underdækning, som skal udlignes til udgangen af 2023.

Vi har brugt lang tid på at søge og forhandle kontrakter med vores flis leverandører og arbejdet hårdt på at finde løsninger, der kunne minimere prisstigningen. Til vores store beklagelse har vores bestræbelser desværre ikke båret frugt.

Vi er som fjernvarmeselskab underlagt hvile-i-sig-selv-princippet, hvilket betyder, at vores indtægter og udgifter skal balancere, så priserne afspejler de faktiske omkostninger. Når udgifterne stiger, stiger varmeprisen, og når udgifterne falder igen, falder varmeprisen tilsvarende.

Kan man opsige fjernvarme og hvordan?

Vi kan godt forstå frustrationerne over prisstigningen, og vi er også rigtig ærgerlige over prisudviklingen i år.

Du kan som kunde og andelshaver udtræde af Gelsted Fjernvarme med 18 måneders varsel til et regnskabsårs udløb.

Du finder udtrædelsesvilkårene i vores vedtægter her: https://www.gelstedfjernvarme.dk/profil/vedtaegter-og-bestemmelser/vedtaegter-og-forretningsorden/

Udgifterne til udtrædelse variere og er afhængig af afgifter i henhold til årsopgørelse, den udtrædendes andel af selskabets samlede anlægsudgifter, udgifter ved afbrydelse af stikledning og evt. fjernelse af ledninger på den udtrædendes ejendom mv.

Hvis du ønsker at udtræde, så skal du sende en mail til kontoret@gelstedfjernvarme.dk. Vi vil derefter beregne dine udgifter ved udtrædelse.

Har du brug for hjælp i dine overvejelser, må du endelig skrive til os på mail kontoret@gelstedfjernvarme.dk. hvorefter vi kontakter dig.

Du kan forvente at opleve længere svartid end normalt.

Kan jeg klage over prisstigningen?

Vi kan godt forstå frustrationerne over prisstigningen. Vi er også rigtig ærgerlige over udviklingen på prisen på varme fra os.

Hvis I har konkrete spørgsmål eller et ønske om at klage, er I meget velkomne til at kontakte os direkte.

I kan ringe til os på 64 49 18 60 eller sende en mail til kontoret@gelstedfjernvarme.dk.

Se klagevejledningen her

Hvorfor stiger prisen i eksisterende områder og ikke i de nye områder?

Prisen stiger i de eksisterende områder, fordi vi leverer varme til disse områder.

Kunderne i nye områder er ikke på nuværende tidspunkt aftagere af fjernvarme, derfor bliver disse områder ikke ramt af prisstigningen på nuværende tidspunkt, og de forventes kun at aftage varme kort tid af 2023.

Varmeprisen for 2024 er endnu ikke fastsat.

Hvad er prisen for et standardhus og en standard lejlighed med nye priser?

Den forventede pris for opvarmning fra den 1. juli 2023 og frem til årets afslutning er:

Standardhus (130 m2, varmeforbrug 18,1 MWh pr. år.): ca. 13.827,00 kr. inkl. moms. (2. halvår)

Standard lejlighed (75 m2, varmeforbrug 15 MWh pr. år.): ca. 11.062,00 kr. inkl. moms.(2.halvår)

Er de nye fjernvarmepriser faste?

Vi kan på nuværende tidspunkt ikke sige, hvad varmepriserne vil være for det kommende år.

Det skyldes, at fjernvarmen fungerer efter et hvile-i-sig-selv-princip: indtægterne skal dække omkostningerne, men ingen må tjene penge på fjernvarmen. I forbindelse med udgangen af året kigger vi derfor på, hvordan taksterne skal tilpasses det følgende år.

Når det er sagt, så er prisstigningerne på fjernvarme ekstraordinære som følge af store prisstigninger på biobrændsel, stigende renteomkostninger og en tidligere underdækning. Fjernvarmeprisen har historisk set været meget stabil.

Når udgifterne til varmeproduktionen falder igen, så falder varmeprisen tilsvarende.

Er der statslige tilskud, der kan holde priserne nede?

Vi får ikke og har heller ikke mulighed for at få tilskud af staten eller kommunen for at holde priserne nede.

Fjernvarmen fungerer efter et hvile-i-sig-selv-princip: indtægterne skal dække omkostningerne, men ingen må tjene penge på fjernvarmen. Hvis vi f.eks. har overskud ved årets afslutning, vil fjernvarmeprisen falde tilsvarende i det følgende år.

Hvorfor er der forskel på, hvor meget prisen stiger, afhængigt af hvilken by du bor i?

Først og fremmest varierer energikilderne, fjernvarmeselskaberne bruger i varmeproduktionen, hvilket resulterer i forskellige priser mellem områder.

Derudover er fjernvarmeselskaberne underlagt hvile-i-sig-selv-princippet, hvilket betyder, at indtægter og udgifter skal balancere, så priserne afspejler de faktiske omkostninger. 
Når udgifterne stiger, stiger varmeprisen, og når udgifterne falder igen, falder varmeprisen tilsvarende.


Dette påvirker den endelige varmepris, du skal betale.

Indflydelse fra energikrisen og krig i Ukraine
En lille del af vores varme kommer fra naturgas. Coronakrisen førte til en firedobling af gasprisen i 2021, og denne stigning blev yderligere forstærket af krigen i Ukraine, som også resulterede i stigende priser på el og biobrændsel.

Derudover har økonomiske udsikkerheder resulteret i store rentestigninger. Fra renter på mellem 0-1% i 2020 til 5-6% i 2023. 

Faldende produktion og dermed lavere levering af affaldstræ fra Carl Hansen & Søn, og en tidligere underdækning som resultat af højere priser, som skal udlignes til udgangen af 2023, har også inflydelse på den nuværende prisstigning i Gelsted.